Manuele lymfedrainage

Lymfedrainage wordt toegepast op de plaatsen waar het lichaam een overmaat aan afvalstoffen in het weefsel heeft of problemen heeft met de afvoer van afvalstoffen.
Ook grote productie van afvalstoffen kan oedeemachtige verschijnselen veroorzaken, zoals het verzwikken van een enkel, een flinke kneuzing of zelfs een zware sportinspanning. Deze gevallen zijn dus ook goed te behandelen met lymfedrainage.
Manuele lymfedrainage kan ook in vele andere gevallen een positief effect hebben. Er wordt alleen nauwelijks onderzoek gedaan naar de toepassing naast de bestrijding van oedeem.

Manuele lymfedrainage is een zeer rustige en zachte massagetechniek. De masseur past speciale zachte aanrakingstechnieken toe om de lymfeklieren te stimuleren en vocht en afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen. De massage heeft een ‘drukfase’ en een ‘drukloze fase.

Bij de eerste behandeling wordt altijd eerst uitgebreid gekeken naar de aard en de oorzaak van het oedeem. Daarna bepaalt de masseur of en hoe je zal worden behandeld. Afhankelijk van oorzaak en locatie van het oedeem, wordt er op verschillende manieren gewerkt. Meestal wordt een bepaald lichaamsdeel behandeld.

De behandeling zelf is zacht en rustgevend. De minimale duur voor een effectieve behandeling is een half uur. Na enige tijd zal je lichte tintelingen voelen, op dat moment gebeurt er iets met het oedeem.

Na afloop is er meestal al een lichte afname van het oedeem te zien en/of te voelen, je voelt dan druk. Voor een goed resultaat zijn meerdere behandelingen nodig.